pátek 19. července 2024

Lowlifes 5/10

Běžná rodinka na výletě karavanem, setkání s podezřelými vidláky během zastávky na cestě, nevyprovokovaný konflikt a nakonec obvyklá hra na honěnou s šílenou kanibalskou rodinkou na vidlácké farmě uprostřed ničeho. Takže další zaměnitelné hororové béčko, kombinující podžánry slasher a home invasion v řadě? Tentokrát na první pohled naštěstí ne, respektive na druhý pohled už bohužel ano.

Dvojice celovečerních debutantů to na diváka zkouší dost podobným způsobem jako nedávno In A Violent Nature, tj. je tady patrná snaha o trochu jiný pohled na provařené téma a hraní si s žánrovými pravidly. Povinná expozice končí zajímavým plot twistem, po němž ovšem následuje přesun pozornosti z nebohých obětí na původce vražedného řádění. Vyprávění skrze pov zabijáků nejenže ve filmu zbytečně umenšuje prostor kladným postavám, které jsou už tak obyčejné charakterové škatulky, ale především narušuje budování napětí a hororové atmosféry.

Bodycount není žádný zázrak, jednotlivé killy moc kreativní invence neobsahují a snaha o nějakou satiru a sociální kritiku (střední třída vs spodina společnosti) je sice chvályhodná, ale do značné míry se míjí účinkem. Na to by bylo potřeba o dost schopnější herecké osazenstvo a o dost sofistikovanější dialogy. Plusové body tak putují filmu jen za typově vhodně vybraný casting, pár černohumorných scén, slušnou dávku gore a příjemně nekompromisní konec.