neděle 25. června 2023

Kandahar 4/10

Další standardní (tj. levná a nenáročná) butlerovka v řadě, bohužel tentokrát z toho méně povedeného ranku. Waugh a Butler tady pracují s podobnou premisou jako nedávno Ritchie a Gyllenhaal v Covenantovi - nesourodá dvojice vojáka a místního překladatele na útěku před hordou fanatických nepřátel v nehostinném prostředí, během nějž si k sobě obě postavy profesně i lidsky hledají cestu - ovšem s rozdílným výsledkem a to jak po stránce děje (nejde tak znovu o to samé jen v lacinějším provedení), tak i celkové kvality (nikoliv v dobrém slova smyslu).

Na Butlera je tradičně spoleh a ve filmu odvádí svůj herecký standard, Negahban v roli jeho parťáka je mu více než důstojným spoluhráčem (i díky tomu, že má v ději mnohem zajímavější a vděčnější postavu), kamera sem tam předvede líbivý záběr na nějakou atraktivní lokaci a soupeření více zájmových skupin při pronásledování titulní dvojice působil na papíře jako dobrý způsob, jak dodat filmu dodatečné napětí. Tím ovšem výčet pozitiv končí. 

Tvůrci totiž měli, kdoví proč, poněkud vyšší ambice než jen dodat divákům přímočaré žánrové béčko. Nejenže akce nestojí za nic a napětí se nekoná, děj je jedno velké klišé včetně finální deus ex machina záchrany shůry, tklivá hudba ve vybraných scénách je na hraně parodie a rozšířit příběhový záběr i na rodinné pozadí a motivy vedlejších postav je teoreticky zajímavý nápad, ale v praxi jen odvádí pozornost a narušuje tempo, ale dokonce je tady vidět snaha o nějaký politicko-společenský komentář. Bohužel není moc jasné, co by mělo být předmětem sdělení, ale ať už je to ve výsledku cokoliv, nestojí to za divákovu pozornost. Stejně tak jako samotný film.