neděle 17. března 2024

The Gentlemen (Sezóna 1) 7/10

Třetí sezóna Gangs of London je bohužel stále v nedohlednu, takže podobně odlehčená gangsterská záležitost o pestré partičce postav, pohybujících se na pomezí nejvyšší smetánky a nejnižší galérky, přišla více než vhod. Navíc když jde o seriálový spin-off povedené Ritchieho žánrovky a ještě k tomu přímo od mistra osobně:-).

Největší pozitivum je, že se zde zrcadlí to nejlepší z Ritchieho "gangsterské" tvorby v seriálové podobě. Což znamená přehlídku povětšinou šílených/bizarních/extravagantních, ale hlavně velmi zábavných, postav, mírně parodické příběhové vsuvky (celá vedlejší linka s věčně zkouřeným "vedoucím" podzemní pěstírny), vtipné situace (Ings se svou postavou neodolatelného tlučhuby by si zasloužil vlastní sérii:-)), vypointované dialogy, svižné tempo, stylový audiovizuál s pohotovými textovými komentáři k aktuálnímu dění na scéně, hrátky se střihem, které ovšem nejsou samoúčelné, ale ve prospěch storytellingu (některé z retrospektivních scén, kdy výsledek události předchází samotnému průběhu, jsou skvělé vygradované) a v neposlední řadě prvotřídně vybraný casting.

James na první pohled nepůsobí jako ideální volba pro hlavní postavu, ale prokázal, že nemalou dávkou charismatu disponuje a nakonec se osvědčil, Scodelario konečně dostala příležitost ukázat něco jiného než hezkou tvářičku, neznámý Ings představuje velice příjemné komediální překvapení a krade si spoustu scén pro sebe, Richardson s Espositem a Winstonem jsou typově obsazení dokonale a předvádějí svůj obvyklý herecký nadstandard a samozřejmě nesmí chybět Ritchieho talisman pro štěstí Jones, tentokrát v mnohem vážnější poloze než je u něj zvykem.

Nicméně bez několika negativ se to neobešlo. Ritchie v prvních dvou epizodách, na kterých se podílí autorsky, nasadí laťku tak vysoko, že ve zbytku série bohužel nejsou ostatní tvůrci schopni se jeho příspěvku vyrovnat, natož jej s blížícím se závěrem série překonat a to jak po příběhové, tak řemeslné stránce. Série rovněž trpí na nedostatek akce (vzhledem k prostředí, ve kterém se postavy pohybují, působí zdejší recept "ze všeho se vykecat" trochu nevěrohodně), do určité míry monotónní strukturu děje (koncept výměny službiček a vykonávání jedné prácičky za druhou je svým neustálým opakováním vytěžen až do dna) a nepříliš strhující finále (přitom karty byly rozehrány k velkolepému zúčtování na úrovni Godfathera). Celkově se však jedná o výbornou podívanou, která snad neskončí jen na úrovni jedné sezóny:-).